Docent Ted van Deutekom wint iScholenPrijs 2018

Op 4 oktober tijdens de iScholenDag 2018 werd voor de 5ekeer de iScholenPrijs uitgereikt. Ted van Deutekom, docent natuurkunde aan het Revius Lyceum Maassluis, kwam dit jaar als winnaar uit de bus. Lees verder over deze winnaar én over wat er nog meer gebeurde op de jaarlijkse iScholenDag.

iTed
Ted van Deutekom heeft op het Revius Lyceum niet zomaar de bijnaam ‘iTed’. Dankzij zijn inspanningen werd het Revius Lyceum een iPadschool. Voor zijn collega’s ontwikkelde hij onder andere een cursus, waarin hij hen stap voor stap liet zien hoe je digitaal lesmateriaal maakt. Met als resultaat heel veel enthousiaste docenten, die snel aan de slag konden in hun eigen les. Het verbaast zijn collega’s dan ook niet dat hij gewonnen heeft: “Zeker de mensen die de iPadcursus bij hem gedaan hebben, hebben ontzettend van hem geleerd. Er is maar één echte iTed.” Schoolleider Timo Nuijten prees in zijn toespraak niet alleen het werk van Ted, maar ook van zijn collega Cora Kloet: “Ted en Cora betekenen samen heel veel voor het iPadonderwijs op onze school. Wat ons betreft komt de prijs hen samen toe!”

Genomineerd
De andere nominaties waren voor Els Spooren van het Antoon Schellenscollege en Suzanne Lustenhouwer van DENISE. Els werd geprezen voor haar rol bij het verspreiden van interactief lesgeven, in de school, waarbij ze gebruik maakt van onderwijsplatform Lesson-up. Suzanne werd genomineerd vanwege haar originele lessen, waaronder een internationaal samenwerkingsproject met een school in Philadelphia. Hierbij werkten leerlingen van beide scholen samen via video en facetime.

Digitale didactiek en mediawijsheid
In de workshops gingen deelnemers aan de slag met digitale didactiek en het thema van de dag ‘leren in media’. Bijna alle workshops werden gegeven door docenten uit de iScholenGroep. Een greep uit de workshops: Robert Mol, winnaar van de iScholenPrijs 2017, gaf een workshop over effectief gebruik van digitale middelen in de les. Rosalie van der Poel en Yvonne Romijn van het Insula College lieten zien hoe zij het vak mediawijsheid op hun school hebben vormgegeven. In de proeverijen deelden Rhea Flohr van het Antoon Schellenscollege en Annika Huizinga van het Erasmiaans Gymnasium hun kennis over allerlei digitale tools.

Steven Pont: relatie tussen docent en leerling
Waar in de workshops op de iScholenDag digitale didactiek centraal stond, richtte keynote spreker Steven Pont zich op de relatie tussen de docent en de leerling. Aan de hand van herkenbare voorbeelden liet hij zien hoe de relatie tussen 2 individuen bepaalt op welke wijze interacties verwerkt worden in de hersenen. Een reactie van een deelnemer: “Fijn om met beide benen op de grond gezet te worden. Je kunt goede didactische middelen inzetten, maar zonder pedagogische kwaliteiten kom je er niet.”

Experimenteren en loslaten
Naast de inhoudelijke opening van Steven Pont werd de iScholenDag luchtig afgesloten met een optreden van hoogleraar en cabaretière Jacquelien de Savornin Lohman. Met liedjes en anekdotes deelde zij op luchtige wijze haar visie op het thema ‘leren in media’ en de uitdaging die dit met zich meebrengt. “Bij opgroeien hoort experimenteren, op je bek gaan. Terwijl de maatschappij er nu juist steeds meer op gericht is om kinderen te beschermen, te controleren. Zouden we niet meer moeten proberen om los te laten?”