De nominaties voor de iScholenPrijs 2017

Bekijk de nominaties voor de iScholenPrijs 2017!


Ivar Prins (Melanchton Business School

“Ivar is een jonge, bevlogen docent die waar mogelijk ICT in zijn lessen inzet. Twee jaar geleden zijn wij als school begonnen met een iPad voor iedere leerling. Ivar heeft daar van meet af aan volop gebruik van gemaakt. Met behulp van iBooks en iTunesU heeft hij een volledige methode geschiedenis ontwikkeld. Een voorbeeld hoe hij zijn lesmateriaal verwerkt is dat hij leerlingen een ‘oudheid-journaal’ laat maken met behulp van de iPad. Overigens heeft Ivar ook nog oog voor het ‘ouderwetse handwerk’ bijvoorbeeld door leerlingen de keus te laten een mindmap te laten maken op papier of met behulp van de iPad. Voor collega’s is Ivar een vraagbaak als het gaat om het inzetten van ICT, zowel technisch als didactisch.”


Judith van Lierop (Seyster College)

“Judith heeft met een invoeringsplan de digitale wereld in persoonsgebonden iPadonderwijs voor leerlingen van ons praktijkonderwijs ontsloten. Dit in een unieke pilot met leerlingen en ouders die allen nu zo trots zijn hoe zij de iPad ter ondersteuning van hun vermogens inzetten.”


Jennifer de Laet (Niftarlake College)

“Jennifer heeft in de afgelopen jaren een digitale revolutie teweeggebracht op het Niftarlake College! Alle docenten hebben door haar inzet een iPad mini en een MacBook gekregen waarmee ze nu lesgeven. Daarnaast heeft ze gezorgd voor workshops zodat wij deze ook goed gebruiken. Mede door haar inzet is er een iBook verschenen met de naam ‘het Niftarlake daagt uit!’ en sinds dit jaar zijn we, mede namens Jennifer, een Apple Distinguished School geworden.”


Janneke van den Broek (Knippenberg College)

“Janneke heeft een grote inzet geleverd voor ICT op het dr.-Knippenbergcollege. Haar verdienste liggen in het opzetten van een compleet nieuw schoolvak “vorm & media” samen met haar vakgroep. Dit nieuwe vak is een combinatie van beeldende vorming en muziek en combineert alle aspecten van de digitale nieuwe wereld. Een nieuw vak dat de creativiteit prikkelt en gaat over de wereld waarin wij leven, communiceren, bellen, mailen en appen. Een vak met media als middelpunt en de ipad als hulpmiddel.

Vorm & Media is bij ons op school het vak waar creativiteit wordt ontwikkeld met de media van nu voor de wereld van morgen, mede dankzij Janneke.”


Irene van Meel (Munnikenheide College)

“Irene heeft zich gespecialiseerd in het gepersonaliseerd lesgeven via de IPad voor de onderbouw VMBO en met succes! Ze heeft haar vakkennis en enthousiasme overgedragen aan de basisscholen in de omgeving en dat heeft geresulteerd in een toename van het aantal leerlingen voor de iPad klassen.”


Nick Hendriks (IJburg College)

“Nick is een redelijk jonge docent Natuurkunde die altijd op zoek is naar het gebruik van digitale middelen in de klas en een voortrekker van het ICT-onderwijs op het IJburg College. Hij maakt mooie websites voor leerlingen met behulp van google sites waar alle informatie te vinden is met prachtig gedifferentieerde opdrachten. Nick gebruikt de iPad in de les echt als een tool die veel meerwaarde heeft. Nick geeft binnen de school workshops over differentiëren met de iPad en het maken van gedifferentieerd lesmateriaal.

Nick heeft een digitaal spel ontwikkelt samen met de studenten van de HvA. Met deze hele ingewikkelde apps kunnen leerlingen natuurkundige schakelschema’s maken op de iPad. Elke keer als ze de schema’s goed hebben, krijgen de leerlingen een moeilijkere uitdaging. Nick heeft voor de ontwikkeling van deze apps een half jaar samengewerkt met een groep enthousiaste studenten van de HvA. Ook haalt Nick allemaal meetapparatuur de school binnen die de Science-vakken kunnen aansluiten op de iPads van de leerlingen. Hij geeft hier actief workshops in en helpt collega’s bij het gebruikt van deze digitale meetapparatuur.

Kortom een docent die de iPad gebruikt op alle mogelijke manieren!”


Robert Mol (Dalton Lyceum Barendrecht)

“Robert is nu 3 jaar werkzaam als docent Engels op het Dalton Lyceum in Barendrecht en nu 2 jaar als E-coach. In de tijd heeft hij al meerdere workshops gegeven aan leerlingen, docenten en OOP in het inzetten van digitale hulpmiddelen. Een greep uit wat hij heeft ontwikkeld:

  • Mentorlessen voor de brugklas over het gebruiken van de iPad als hulpmiddel bij reflecteren (filmpjes/vlogs over de eerste schoolweken waarmee de mentor makkelijker met ouders en leerlingen in gesprek kan gaan).
  • Een eigen website voor de vakgroep (www.molr.nl) waarmee collega’s en leerlingen een enorm overzicht hebben aan opties om hun vaardigheden te verbeteren maar ook op een manier die bij hen past (differentiatie is voor ons een tussenstap naar gepersonaliseerd leren).
  • Workshops voor docenten binnen de scholenstichting. Naast onze school is ook het Walburg College een iPadschool en andere scholen overwegen om meer en meer digitaal te werken. Voor deze grote en diverse groep heeft Robert actieve lessen ontwikkeld om educatieve Apps effectief in te zetten in de les.
  • Privé-coaching; onder zijn collega’s (OOP en OP) is Robert vooral zeer geliefd vanwege zijn rustige en duidelijke uitleg dit hij geeft in 1-op-1 situaties. Heb je een probleem, Robert helpt je. Durf je eigenlijk niet zo goed om ICT in te zetten in je les, dankzij Robert krijg je zelfvertrouwen dat het je wel lukt. Voor elke vraag heeft hij een aanpak.

Daarnaast zorgt Robert ervoor dat de werkgroep up to date blijft van nieuwe ontwikkelingen en nieuwe Apps. Kortom, een E-coach waar we erg trots op zijn.”