iScholenDag 2016: onderwijs, verbeelding en technologie

Op donderdag 29 september 2016 vindt in Amersfoort de vijfde editie, het lustrum, van de iScholenDag plaats. Dit jaar zijn we te gast in het Leerhotel Het Klooster. Thema: onderwijs, verbeelding en technologie.

Maar ook heel concreet: niet alleen weten wat er mogelijk is, maar ook weten waarom ICT je kan helpen bij het behalen van je doelen en hoe je technologie succesvol kunt invoeren in de onderwijspraktijk van alle dag.

Het programma bestaat uit een mix van inspiratiesessies door onderwijsprofessionals in combinatie met presentaties uit de praktijk door docenten en leerlingen. De visie en ambitie van de deelnemers wordt geprikkeld waarna er voor de invulling daarvan concrete voorbeelden en mogelijkheden worden aangedragen.

De iScholenDag is gratis toegankelijk voor alle deelnemers van de iScholenGroep. Voor externe belangstellenden (niet-leden) is de toegang €150,- excl. btw.

De inschrijving voor deelname aan het evenement is gesloten.


Programma

Dagvoorzitter: Pieter Hettema

09:30 Ontvangst met koffie

10:00 Opening door Kees van Domselaar, voorzitter en oprichter iScholenGroep.

10.15  Onderwijs en Techno-Magie door Dan LeFay & Karin Boon

11:15  Workshopronde 1

 

12:15  Lunch

 

13:15  Kees Versteeg over veranderen in het onderwijs.

13:45  Uitreiking iScholenPrijs

14:00 Workshopronde 2

15:15  Workshopronde 3

16:30  Afsluiting en borrel

 


Workshops

[ezcol_1half]

[expand title=”Kleppen dicht”]

Er is veel evidentie dat technologie onderwijs efficiënter, effectiever en betekenisvoller maakt. En dat is misschien waar, maar tegelijkertijd is het niet de technologie alleen die daar voor zorgt. De docent blijft de sleutel in dit verhaal; hij of zij is degene die het grootste verschil kan maken voor zijn of haar leerlingen. Technologie kan daar op een positieve manier aan bijdragen.
In deze inspiratiesessie laat Michel van Ast je enkele activerende werkvormen zien waarbij technologie een toegevoegde waarde biedt. Je maakt kennis met verschillende manieren van de inzet van technologie waarmee het gemakkelijker wordt om aan te sluiten bij de individuele behoefte van jouw leerlingen. Het doel van de sessie is je een aantal activerende werkvormen mee te geven waarbij je ICT gebruikt en die je morgen direct in je eigen onderwijs kunt inzetten.

[/expand]

[expand title=”Lesgeven met digitale middelen, hoe werkt dat?”]

Seán O’Gragdaigh leidt in Ierland docenten op waarbij de iPad het voornaamste middel is dat gebruikt wordt. Docenten in Ierland moeten vanwege het gebrek aan commercieel materiaal als docent hun eigen lesmateriaal verzorgen. Hun ervaring en vaardigheden over het maken van materiaal sluiten naadloos aan bij de mogelijkheden die ICT tegenwoordig beschikbaar stelt. Tijdens de bijeenkomst laat Sean zien hoe makkelijk het is om van idee naar uitvoering te komen en je middelen voor je te laten werken. Maar daarvoor moet je wel het juiste beginpunt voor ogen hebben: namelijk wat je je leerlingen wilt leren.

[/expand]

[expand title=”Ludodidactiek”]

Tijdens deze workshop vertelt Evert Hoogendoorn (gamedesigner IJsfontein en docent aan de hoge school voor de kunsten) over het gebruik van game-principes in het dagelijks leven. Hoe kan gedrag beïnvloed worden door het gebruik van deze principes? En hoe kan je deze principes verwerken in je eigen lessen? Michel Freriks (docent Mens & Natuur op het IJburg College) laat zien hoe hij deze principes heeft gebruikt en tot welk gedrag dit heeft geleid bij zijn leerlingen.

[/expand]

[expand title=”Programmeren”]

Tijdens deze workshop laat Krijn Hoogendorp (docent aan het IJburg College) zien hoe hij leerlingen uit 3 en 4 VMBO-t leert programmeren. Hij gebruikt hier betekenisvolle contexten voor zoals robots en sensoren in combinatie met de Raspberry Pi. Twee leerlingen assisteren.

[/expand]

[expand title=”Werken in de Cloud”]

Steeds meer scholen kiezen voor verschillende Cloud oplossingen om hun leerlingen en personeel in te laten werken. Google Drive, OneDrive, iCloud, je kent ze wel. Maar hoe houd je de boel overzichtelijk? Voor je leerlingen, maar ook voor jezelf? Hoe wèrkt werken in de Cloud? Bas Keiman, docent op het Christelijke College Zeist, vertelt je er alles over. Van jezelf organiseren tot het interessant maken voor je leerlingen.

[/expand]

[expand title=”iHelps”]

Er komt veel kijken bij de organisatie van ICT in je school. Vaak hebben de systeembeheerders hun handen er vol aan. Misschien kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Van de leerlingen wel te verstaan. Leerlingen als eerste lijnshelpdesk, dat zijn de iHelps! Ze vertellen je er graag alles over.

[/expand]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[expand title=”Playground”]

Hier vind je verschillende toepassingen van de laatste gadgets die je kunt toepassen in je les. Van biologie tot geschiedenis, aardrijkskunde tot talen en programmeren. Je ziet er drones, sphero’s, greenscreens, Virtual Reality, Hopscotch en Ozonbots. Onder bezielde leiding van onze eigen leerlingen.

[/expand]

[expand title=”Appie Hour”]

In drie ronden van 20 minuten rouleert er in de kleinste zalen van het klooster een carrousel waarin verschillende apps door docenten worden gepresenteerd. Hier kom je voor een kleine cursus van verschillende lesoplossingen en ga je in korte tijd met allemaal nieuwe informatie naar huis.

[/expand]

[expand title=”Teach Meet”]

De TeachMeet is een informele bijeenkomst voor iedereen die nieuwsgierig is naar leren en lesgeven met een iPad, MacBook of smartphone. Kom langs om te delen hoe jij je lessen spannend en leerzaam maakt, om prangende vragen te stellen of gewoon om erbij te zijn.

De TeachMeet draait niet om methodes of theorieën, maar is een kans om je eigen positieve ervaringen uit de klas te delen, en te horen wat collega’s doen met de iPad of MacBook – echte verhalen uit de dagelijkse praktijk dus. Het gaat om inspireren en geïnspireerd worden, om engageren en geëngageerd worden, om netwerken en genetwerkt worden. Schrijf je in om een presentatie van 6-7 minuten te geven, of gewoon als enthousiaste deelnemer.

[/expand]

[expand title=”iOS 10″]

Met de introductie van iOS 9.3 krijgen scholen en docenten een heel arsenaal aan nieuwe tools aangereikt voor het gebruik van iPads in de school en het klaslokaal. Om te laten zien wat er mogelijk is, hoe het werkt en er eens zelf mee in handen te zitten licht Elderman in twee sessies de nieuwe opties toe; één sessie voor docenten en één sessie voor ICT-coördinatoren en schoolleiders.

[/expand]

[expand title=”GAFE en Chromebooks”]

Google Apps for Education. De basisschool van Hans Vos uit Lelystad werkt, net als een paar iSG-scholen, met Chromebooks en GAFE – Google Apps for Education. De combinatie geeft je als docent en leerling een enorme hoeveelheid aan mogelijkheden en flexibiliteit. Hans komt daar graag over vertellen.

[/expand]

[expand title=”Rondetafelgesprek schoolleiders”]

Onder leiding van een discussieleider gaan bestuurders en schoolleiders het gesprek aan over de aspecten in de verschillende stadia van 1:1-onderwijs.

[/expand]

[/ezcol_1half_end]

De workshops zijn onder voorbehoud en worden de komende weken aangevuld met nog een paar onderwerpen.


En verder:
  • nodigen we koppels van leerlingenraden (binnen een opdracht) uit om als leerlingbezoeker deel te nemen aan de iScholenDag en hun directie te rapporteren welke veranderingen zij interessant vinden voor hun ontwikkeling,
  • wordt er een film gemaakt door leerlingen uit Nijmegen,
  • wordt de iScholenPrijs 2016 uitgereikt aan een bijzondere docent,
  • is het dit jaar ons lustrum, iets dat we niet ongemerkt voorbij zullen laten gaan!


De inschrijving is gesloten. Vragen? Neem dan contact op via w.senden@ischolengroep.org