Good Practices tijdens de iScholenDag

Banner plat best practice
[ezcol_1half]

[expand title=”iTunes U“]

itunes-u-logoNiveau: beginner/gemiddeld
In deze stoomcursus iTunes U zal Roel Koopman op beginners/gemiddeld niveau uitleggen wat iTunes U nou eigenlijk is. Hoe maak je een cursus aan in de app en wat zijn de belangrijkste eerste stappen? Wat moet je absoluut wel of niet doen? Zodra hier duidelijkheid over is, krijgt het publiek de beurt: aan de slag!

[/expand]
 
[expand title=”iBooks Author“]

ibooks_iconNiveau: beginner
iBooks Author is programma waarmee je interactieve digitale boeken kan maken. De iBooks kunnen naar eigen inzicht, creativiteit en materialen ingericht worden en kunnen
naast informerend ook didactisch het leerproces van de leerling uitdagender maken. Via iBooks kun je de lesstof door middel van tekst, media en toetsing op verschillende manieren aanbieden aan je leerlingen. Deze Good Practice laat je in korte tijd zien hoe je vrij eenvoudig jouw eigen iBook in elkaar kan zetten.

[/expand]
 
[expand title=”Creative Commons“]

CCHoe zit het als je digitaal materiaal gebruikt om zelf lessen te maken, mag dat zomaar? Dat je niet hele pagina’s uit boeken mag kopiëren gingen we al wel vanuit, maar wat dacht je van plaatjes via Google? En als je het alleen maar in de klas gebruikt? Sinds we als iSG-scholen eigen digitaal lesmateriaal aan het maken zijn komen vragen over copyright veelvuldig voorbij. Tijdens deze workshop leert Wouter Senden je de basisprincipes van het auteursrecht zoals dat op moment geldt en wat voor consequenties dat voor jouw lessen heeft. Achterlopende wetgeving maakt het ons op het eerste gezicht moeilijk, maar er is goed nieuws: het is helemaal niet zo moeilijk om én een brave burger te zijn, én mooi digitaal lesmateriaal te vinden en gebruiken.

[/expand]
 
[expand title=”iHelps“]

Het Christelijk Lyceum Zeist is een aantal jaar geleden begonnen met het opzetten van een team van leerlingen voor ICT ondersteuning op school. Dit team wordt de iHelp genoemd. Thomas Bosman (5V) is hier vanaf het begin bij betrokken geweest en leidt nu een groep van bijna 30 iHelps. In deze Good Practice zal hij, samen met andere iHelps, ingaan op het ontstaan van dit iHelp-team, een praktisch stappenplan schetsen en u handige tips geven m.b.t. de inzet van leerlingen binnen uw school op het gebied van ICT.

[/expand]
 
[expand title=”Didactiek in de klas/differentiëren“]

Niveau: gemiddeld/gevorderd
Met deze Good Practice duikt u samen met Michel Freriks dieper in de toepassing van de iPad in uw lessen. Hij zal u op verschillende manieren laten ervaren hoe u gedifferentieerd lesmateriaal kan maken. Zo kunnen uw leerlingen hun eigen weg kiezen met uw lesmateriaal. Dit doet hij onder andere via iBooks. Daarnaast zal hij u ook een aantal tips geven om gedifferentieerd les te kunnen geven. Denk hierbij aan programma’s als Socrative (en de resultaten hiervan) en Nearpod. Het gaat bij deze Good Practice niet om de technische kant van de software (hoe werkt het?), maar om de toepassing hiervan. Hoe kan u met uw lesmateriaal en uw lessen afwisselen in didactiek en dus differentiëren?

[/expand]
 
[expand title=”App Smashing“]

CCNiveau: gevorderd
Jullie gaan aan de slag met ‘app smashing’. Je leert van Irene Goudberg op een actieve en creatieve manier een eindproduct te maken die bestaat uit het product van verschillende apps. De apps worden dus niet los van elkaar gebruikt. Je hebt het product van de ene app nodig om in een andere app verder te kunnen gaan. Je smashed dus als het ware de ene app in de andere app. Aan het einde van deze workshop weet je hoe je op een leuke en creatieve manier kunt leren, zonder dat de nadruk ligt op de technologie van de iPad.

[/expand]
 
[expand title=”Digitale toetsing“]

Niveau: beginner/gemiddeld
Tessa Heesbeen geeft les op het Christelijk Lyceum Zeist waar nu het vijfde ‘MacBook-jaar’ is ingegaan. Ze neemt jullie mee door de programma’s Socrative, Quizlet, Kahoot en Google Formulieren. Met deze programma’s kan men de leerlingen laten oefenen voor of toetsen op hun huidige of opgedane kennis. Kortom: het gaat hierbij om oefeningen en pre-testing. Daarnaast bieden deze programma’s vele verschillende toepassingen voor in de les, bijvoorbeeld ter evaluatie, enquete, spel, etc. Deze Good Practice wordt vanuit een MacBooks-perspectief gegeven. Doorstaan jullie deze test?

[/expand]
 
[expand title=”Ervaringen systeembeheerders“]

Hoe is het Dominicus College is begonnen met iPad’s en welke aanpassingen zijn daarvoor gemaakt in het netwerk. Hoe het netwerk er nu uit ziet en hoe de diverse Apple-apparaten communiceren. Hoe de beveiliging is geregeld en uitrol van App’s. Welke “fouten” zijn er gemaakt en hoe zijn deze opgelost. Toon Verploegen vertelt het u allemaal!

[/expand]
 
[expand title=”Apple Deployment Programma’s voor iOS“]

Bram Elderman zal ingaan op de nieuwste functionaliteiten van de laatste iOS-software.

[/expand]
 
[expand title=”Teaching with iBooks and iTunes U“]

Niveau: gevorderd/visie
Engelstalige Good Practice gegeven door onze collega’s van het VUC Syd uit Denemarken. Zij werken nu al langere tijd met iBooks en hebben sinds kort iTunes U geïntegreerd in hun onderwijssysteem. Waarom en hoe ze dit hebben gedaan, maar ook wat hun ervaringen zijn, willen ze graag met ons delen! Bereid je voor op prachtig, gedifferentieerd lesmateriaal.

[/expand]
[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[expand title=”Digitaal portfolio“]

Het portfolio is op dit moment een populair instrument. In de praktijk leidt het werken met portfolio’s nogal eens tot teleurstellingen. Het is minder eenvoudig dan het lijkt, vraagt meer tijd en energie dan verwacht en de plaats van portfolio’s in het onderwijs is minder vanzelfsprekend dan verondersteld. Of het werken met portfolio’s de geïnvesteerde tijd en energie waard is, hangt af van de inbedding van het portfolio in het onderwijs en de mate waarin noodzakelijke randvoorwaarden zijn vervuld. Tijdens deze informatieve Good Practice zal Bas Keiman vertellen over de opbouw en inzet van het digitaal portfolio op het Christelijk College Zeist. Op deze VMBO-kader/basis school leren leerlingen een portfolio bijhouden voor hun toekomstige opleiding(en) en werk.

[/expand]
 
[expand title=”Green Screen“]

CCAls docenten gaan we aan de slag om met een iPad en een Green Screen een filmpje te maken. Mocht jouw school geen Green Screen hebben, dan kun je ook zonder deze aanschaf met deze techniek aan de slag. Wat heb je hiervoor nodig? Waar en wanneer kun je dit in jouw les inzetten? Aan het einde van deze Good Practice kun je morgen deze techniek inzetten in je les. Ineke Feenstra vertelt alles over het gebruik en de inzet van de Green Screen op het Niftarlake.

[/expand]
 
[expand title=”iPad bij L.O.“]Niveau: beginner
In deze Good Practice laat Robin Ramaekers zien hoe hij iPads inzet in het bewegingsonderwijs en welke voordelen hij hier uit haalt. Verder laat hij de jullie zien hoe leerlingen op een vrij eenvoudige manier met een bewegingsanalyse aan de slag gaan. Daarnaast krijgen jullie een kijkje in de apps iTunesU cursussen en iBooks die hij gebruikt in de lessen. Robin zal laten zien dat iPads en het bewegingsonderwijs goed samengaan en laat zien wat hij hiervoor allemaal gebruikt.
[/expand]
 
[expand title=”Nearpod“]

Niveau: beginner
Nearpod is een interactieve presentatie app waarbij je de iPad schermen van de leerlingen overneemt. JIj bepaalt op dat moment wat zien zien en waar zij zijn in een presentatie of opdracht. Daarnaast zijn er nog meerder mogelijkheden binnen Nearpod, zoals: een poll houden, quiz maken, live vragen stellen, video’s toevoegen, leerlingen laten tekenen, etc. Uberto Bel zal kort ingaan op de functionaliteiten van Nearpod, maar vooral jullie de software en diens mogelijkheden laten ervaren!

[/expand]
 
[expand title=”QR-codes“]

CCNiveau: beginner
Vivian Verstappen zal in eerste instantie jullie informeren over QR-codes; wat zijn QR codes en wat kan je ermee. Ze zal instructie geven over hoe je zelf een QR-code kan maken en zal daarnaast vooral ook handvatten geven hoe je de QR-codes in de les kan inzetten. Kortom: bij deze Good Practice ga je zelf aan de slag!

[/expand]
 
[expand title=”Digitaal projectonderwijs“]

Het Christelijk College Zeist is een VMBO-basis/kader school. Het CCZ is al een paar jaar bezig met grootse veranderingen. Zowel binnen de onderwijsontwikkeling als ICT. Eef Haenen heeft aan de wieg gestaan van de zogenaamde Profiel Projecten. Zoals deze benaming al doet vermoeden gaan leerlingen in klas 3 twee periodes aan de slag in verschillende Profiel Projecten. In deze Good Practice zal Eef ingaan op een paar van deze projecten die samengaan met de digitaliseringsbeweging binnen de school. Het is een informatieve Good Practice, waarbij voorbeelden worden gegeven van de project-opzet, gebruikte software en uitkomsten. VMBO 2016 staat hier centraal!

[/expand]
 
[expand title=”Explain Everything“]

CCNiveau: beginner
Aan het einde van deze Good Practice heb je door Jo Hooiveld kennis gemaakt met Explain Everything en je eigen instructiefilm gemaakt! Deze kan je meteen de volgende dag gebruiken in je eigen les. Als je wilt deelnemen aan deze Good Practice, zorg dan dat je een idee voor een concept hebt dat je in een flip-the-classroom-stijl zou willen uitleggen. Je kan bijvoorbeeld een Keynote of andere lesmateriaal meenemen.

[/expand]
 
Praktisch stappenplan voor schoolleiders
Strategic Planning
[/ezcol_1half_end]
 
Inschrijving voor de workshops kan op de iScholenDag via een speciale tool die dan beschikbaar wordt gesteld.
 
Als je naar één van de workshops wilt, neem dan je laptop of iPad mee!