Tijd voor Geschiedenis

Tijd voor Geschiedenis is een digitale methode voor geschiedenisonderwijs voor havo en vwo onder- én bovenbouw. Louis de Windt, docent op het Maaswaal College in Wijchen, maakt er sinds dit jaar gebruik van in zijn vwo-brugklas. 

Door Louis de Windt

tvgLaat ik meteen over één ding duidelijk zijn: ik ben geen digitaal wonder en behoor ook bepaald niet tot de jongere generatie die als vanzelfsprekend met computers, internet, sociale media enzovoorts is opgegroeid. Misschien dus niet de meest voor de hand liggende keuze om dit digitale project aan te gaan. Of misschien toch weer wel. Kan ik ermee uit de voeten en merk ik dat een volledig digitale methode een toegevoegde waarde kan leveren aan de manier waarop wij ons vak aan de leerlingen aanbieden, dan moet ’t toch wel een bruikbare en gebruiksvriendelijke methode zijn? Iets dergelijks zal bij sectie en directie gedacht zijn.

Wat kan ik na alweer een halfjaartje met Tijd voor Geschiedenis aan de slag te zijn geweest, over mijn ervaringen zeggen? Het is Tijd voor Geschiedenis gelukt een digitale, interactieve geschiedenismethode voor het havo en vwo te ontwikkelen die zowel voor leerlingen, als voor docenten praktisch en uitnodigend is. Daarnaast is de methode gebruiksvriendelijk en gevarieerd. Wat betreft de ervaringen van mijn leerlingen kan ik zeggen dat zij de methode over het algemeen als erg prettig hebben ervaren. Ze werken er gemakkelijk mee en hebben de systematiek van de methode snel door.

De site biedt echt een keur aan mogelijkheden. Per hoofdstuk en paragraaf worden stukken leertekst systematisch afgewisseld met vragen en toegespitste verhalen. Er is veel bijbehorend bronmateriaal in de vorm van teksten, illustraties & filmpjes en alles is makkelijk aanklikbaar en uit te vergroten. Mijn leerlingen waren er snel aan gewend om er op deze manier via hun laptop mee te werken.

TvG biedt ook de mogelijkheid je leerlingen om de zogenoemde Versnelde Tijd-route te laten volgen. Dan maken ze minder opdrachten, maar de verdiepingsopdrachten die ze wél maken zijn moeilijker, meer toegepast en vereisen meer inzicht. Ook van deze optie heb ik met mijn klas beslist gebruik gemaakt. Daarnaast wordt er via de paragraaf-optie ‘Actuele oriëntatie’ consequent een link gelegd tussen het historische onderwerp en onze actualiteit. Uiteraard mag je dat verband als geschiedenisdocent ook zelf leggen, maar het scheelt wanneer je daarbij hulp krijgt!

Tja, zo zijn er allerlei mogelijkheden die ik nog niet heb uitgeprobeerd. Met een aantal ervan zal dat nog wel gebeuren, met andere misschien wel niet. Maar dat is ook het leuke: je kiest zelf hoe ver je met deze behoorlijk interactieve methode wil gaan.

Ik blijf dan ook met aandacht volgen hoe Tijd voor Geschiedenis zich in de komende tijd verder zal ontwikkelen!


Tijd voor Geschiedenis – Tijd voor iets anders

Bent u benieuwd hoe u Tijd voor Geschiedenis zou kunnen inzetten? Kijk dan hier voor meer informatiet en vraag dan ook meteen uw gratis proefaccount aan.

Tijd voor Geschiedenis is een product van VO-Digitaal.