Klikken voor water – Sponsorload

Een half jaar geleden werkten leerlingen van het Christelijk College Zeist aan een project waarin ze een waterpomp in een dorp in Kenia wilden realiseren. Hoe? Heel simpel. Een sponsor zoeken, een bepaalde hoeveelheid bezoekjes aan hun website afspreken en mensen mobiliseren voor de clicks. Zie het als een digitale sponsorloop.

Het project werd begeleid door Sponsorload. Een ‘Sponsorload’ is een campagne om een specifiek doel te bereiken. Het centrum van de campagne is een unieke webpagina. De bezoekers van deze campagnepagina kunnen elke dag (1x per 24 uur per IP adres) hun steun aan de campagne uiten door middel van een click. Deze clicks worden bijgehouden en zodra een bepaald aantal clicks is behaald, wordt het campagnedoel verzilverd.

Elke Sponsorload campagne heeft een sponsor, het bedrijf dat belooft het doel van de campagne te realiseren zodra het nagestreefde aantal clicks op de campagnepagina is behaald.

Daarnaast heeft elke campagne supporters nodig die campagne voeren om het aantal clicks te bereiken en zo het doel te verzilveren – in dit geval zijn dit de school en de leerlingen. De leerlingen gaan actief campagne voeren om mensen naar de campagnepagina te lokken en zodoende de clicks verzamelen.

Het door Sponsorload meegeleverde lesprogramma vormt voor de leerlingen de leidraad. Na een kick-off zullen leerlingen worden ingedeeld in groepen. Door middel van het template uit het lespakket stellen de leerlingen een plan op. Door middel van de wekelijkse statistieken kunnen zij vervolgens hun acties analyseren en bijsturen. In de afsluitende les kunnen ze de resultaten aan elkaar presenteren.

Uiteindelijk slaagden de leerlingen van het CCZ erin de target te halen: 1241 clicks was ruim over de gewenste 1000 unieke bezoekjes. Leerlingen een fantastische ervaring, enorm veel geleerd en gepresteerd in een korte tijd, en niet geheel onbelangrijk: 1200 man voorzien van schoon drinkwater. Dat was zeker een nieuwsitem waard: