Van goed naar beter op de iTunes U-bootcamp.


BootcampZwolle-02
Bij de aanmelding voor de bootcamp wordt je gevraagd je beste cursus met ons te delen. Wij zullen je cursus aan de hand van een checklist beoordelen om te zien je niveau aansluit bij de bootcamp. Gebruik hier de checklist om je iTunes U cursus te evalueren voordat je hem instuurt.

Daarnaast kun je de onderstaande tips gebruiken om je bestaande cursus van goed naar beter te brengen.
(vertaling van 9 Advanced iTunes U tips origineel gepubliceerd op www.ipadders.eu

1. Beschrijf de leerdoelen.

Schrijf de leerdoelen op in het overzicht of maak een aparte pagina aan hiervoor. Hierdoor hebben leerlingen duidelijk zicht op wat er geleerd gaat worden en of ze dat ook hebben gedaan. Dit geldt zeker voor public courses; in dit geval kan het publiek goed zien of ze zich op jouw course willen abonneren. Bovendien helpt dit jou om na te denken over de logische volgorde en de einddoelen van je cursus.

2. Beschrijf een duidelijke leerroute.

Begin je opdrachten met een actiewerkwoord. De opdrachten vormen een to-do lijst voor de leerlingen. Overweeg ook om de actiewerkwoorden in hoofdletters op te schrijven. Dit maakt duidelijk voor de leerlingen wat ze moeten doen.

Screen Shot 2015-02-28 at 21.56.07

Leg in een verhaal uit wat de leerlingen gaan leren. Gebruik de berichten om context te geven aan de opdrachten: wat gaan de leerlingen leren, waarom, hoe verhoudt het zich met wat ze eerder hebben geleerd of gaan leren in de toekomst?

3. Gebruik verschillende soorten leermaterialen.

Gebruik materialen die verschillende leerstijlen ondersteunen. Gebruik een gezonde mix van tekst, video, apps en iBooks. Onthoud dat leerlingen wellicht op een andere manier leren dan jij. Er zit geen limiet aan de opslagruimte dus als je verschillende materialen hebt, voeg deze dan toe. Gebruik het om te kunnen differentiëren en laat leerlingen kiezen welke bron van informatie ze gebruiken om de informatie tot zich te nemen.

Gebruik ePubs en iBooks bestanden indien mogelijk. Dit laat de leerlingen tekst markeren, en alle notities die een leerling maakt worden verzameld onder de “notitie tab” in de iTunes U cursus.

Gebruik gebruikersvriendelijke namen voor de bestanden die je toevoegt aan de opdrachten. Klik op de blauwe “i” in de “materialen tab” om de metadata aan te passen. 

Screen Shot 2015-02-28 at 21.48.37

4. Maak het interactief.

Een van de meest gehoorde kritieken op iTunes U is dat het eenrichtingsverkeer is van de docent naar de leerling. Docenten willen graag een omgeving waarbij ze inzicht hebben in hoe de leerling de opdracht heeft gemaakt en waar leerlingen ook hun materialen kunnen delen.

Gebruik daarom iTunes U in combinatie met bijvoorbeeld Showbie, Edmodo of Google Classroom. Bij opdrachten waarbij leerlingen iets moeten maken voeg je bijvoorbeeld een opdracht “LEVER IN via Showbie” toe zodat leerlingen weten waar ze het moeten inleveren. Doe je dit niet, dan zal je alle materialen op een andere manier ontvangen van de leerlingen, waardoor het lastig is overzicht te houden en het werk na te kijken.

Socrative en Nearpod kunnen in een live sessie gebruikt worden, maar leerlingen hebben “room codes” nodig. Denk er daarom bij publieke cursussen aan hoe leerlingen die niet bij jou in de klas zitten de vragen kunnen beantwoorden. Google forms en learningapps.org zijn hier goede alternatieven voor.

5. Ga uit de klas.

Als je leerlingen creatieve opdrachten laat maken, zul je snel merken dat het klaslokaal te klein wordt. Maak optimaal gebruik van de mobiliteit en van de ingebouwde tools van de iPad en laat leerlingen data verzamelen of opdrachten maken buiten het klaslokaal, zoals in het schoolgebouw, op school tripjes of in de buurt. Leerlingen hebben alles wat ze nodig hebben. Het leren hoeft niet meer plaats te vinden tussen de vier muren van het klaslokaal.

Gebruik apps die gebruik maken van de camera, microfoon, video camera, gps, accelerometer, gyrometer, etc.

Voorheen gebruikten de leerlingen de tijd in het klaslokaal alleen om alle kennis te vergaren en werd dit pas in een computerlokaal of thuis verwerkt. Leerlingen zijn nu in staat om iets van goede kwaliteit te creëren in een uur. Pas de opdrachten daarop aan.

6. Begin weer helemaal opnieuw.

Voor sommige docenten zal het een opluchting zijn dat wanneer je leerlingen een iPad geeft er niks aan je lesgeven hoeft te veranderen. De docent kan op precies dezelfde manier les blijven geven zoals hij/zij dat altijd gedaan heeft. Aan de andere kant is het ook een angstige gedachte dat wanneer je leerlingen een iPad geeft er niks aan je lesgeven hoeft te veranderen. iPads alleen veranderen het onderwijs niet. De docenten zijn nog steeds de bepalende factor. Neem daarom de tijd om na te denken over hoe je op de beste manier de informatie of vaardigheden kan over brengen. Denk niet na over hoe je alle documenten die je al op je computer hebt staan in je cursus kan zetten. Denk na over hoe je met alle tools die je nu tot je beschikking hebt het mooiste onderwijs kunt maken.

Het is een interessante tijd om nu docent te zijn. Er zijn weinig grenzen aan wat je kunt doen in de klas. Dus hoe ga jij nu je onderwijs inrichten?

7. Gebruik het SAMR model om kritisch naar je lessen te kijken.

Het SAMR model is een framework waarmee je als docent je gebruik van ICT in de klas kan evalueren. Bekijk het filmpje hieronder voor een uitleg.

Kijk naar de opdrachten in je iTunes U-cursus: op welke manier veranderen die je onderwijs? Als ze alleen de lessen uit het tekstboek vervangen, hoe zou je ze dan tot een hoger niveau kunnen tillen? Hieronder is een overzicht van de verschillende aanpassingen die Suzanne Lustenhouwer, onderdeel van het iSG iTunes U-team, in haar lessen heeft gemaakt de afgelopen vier jaar. Opvallend is dat voor een groot aantal van haar lessen van links (modify) naar rechts (redefinition) zijn gegaan en elk jaar een stapje zijn opgeschoven. Je kunt van jezelf en van je collega’s dus ook niet verwachten dat ze bij elke opdracht onder redefinition vallen. Het duurt even voordat je de mogelijkheden door hebt en, bovendien, niet elke les kan altijd het onderwijs opnieuw uitvinden.

Screen Shot 2015-02-28 at 22.09.58

8. Publiceer en deel.

Een van de doelen van de iTunes U-workshops en bootcamps van de iScholengroep is om een curriculumdekkend aanbod te creëren bestaande uit lessen die door VO-docenten zijn gemaakt en ook echt worden gebruikt in de klaslokalen. Helemaal gratis.

Het is zonde dat zo veel van de goede dingen die we doen binnen de vier muren van ons klaslokaal blijven. Laten we niet allemaal het wiel zelf opnieuw uitvinden, maar leren van elkaars lessen.

Op de bootcamp leer je meer over het publiceren van je cursus. Voordat je cursus gepubliceerd wordt, wordt hij door ons getoetst aan de hand van de ‘iTunes U-cursuschecklist voor publiceren’. Vervolgens krijg je feedback via de mail. Het kan zijn dat je nog wat aanpassingen moet maken voordat je cursus daadwerkelijk gepubliceerd wordt. Je kunt de checklist hier bekijken en gebruiken als self-check voor het insturen van je cursus.

Screen Shot 2015-02-28 at 22.04.41

Wil jij graag jouw iTunes U cursussen verbeteren en publiceren op de iScholengroep iTunes U site, schrijf je dan hier in voor de workshops of de Bootcamp.