iTunes U/iBooks Author

Een jaar geleden, bijna op de dag precies, stapten negentig pioniers van zestien verschillende scholen onder de vlag van de iScholenGroep het diepe in. Doel: zorgen voor digitaal lesmateriaal in de klas; middel: iTunes U. Ondertussen hebben ruim 350 collegae een door de iSG georganiseerde workshop of bootcamp bezocht. Daarnaast komen er van alle kanten geluiden dat docenten elkaar onderling aan het trainen zijn, en is ook een flink aantal docenten aan de slag gegaan met het creëren van digitale boeken met behulp van iBooks Author.

Het heeft de iSG geen windeieren gelegd: maanden lang hebben cursussen, gepubliceerd op het publieke iTunes U-domein van de iSG, de top 10 meest gebruikte en gedownloade cursussen gedomineerd. Ook nu nog gooien dezelfde iSG courses hoge ogen in de toplijsten, en wordt een van de cursussen zelfs als Best Practice Course gebruikt in alle iTunes U presentaties over de hele wereld. Als een van de drie beste cursussen wereldwijd!!

Hoofdzaak is dat docenten zinvol de digitale middelen die ze tot hun beschikking krijgen kunnen inzetten in hun vakgebied. Als we terugkijken op het eerste jaar concluderen we echter ook dat er nog veel zaken zijn die beter kunnen. Docenten zitten niet alleen te wachten op technische vaardigheden, maar hebben ook ondersteuning nodig bij het zoeken naar bruikbaar digitaal materiaal, didactische tips en tricks voor het maken en gebruiken van de content, en het tackelen van copyright problemen. Die laatste horde lijkt nu vaak de voornaamste reden voor het niet publiek publiceren van gemaakt lesmateriaal.  In het nieuwe schooljaar gaan we daarom de trainingen, naast de essentiële technische vaardigheden, meer toespitsen op de toepassing.

Ook is gebleken dat iTunes U een mooie tool is om structuur in lessen aan te brengen, en materiaal gebundeld aan leerlingen aan te bieden, maar dat er vraag is naar een manier om zelf grote hoeveelheden theorie via een eigen kanaal aan de leerlingen aan te bieden. En dan geen saai pdf-je meer. Tijdens de iTunes U-bootcamp in april volgden een groot gedeelte van de deelnemers zelfs voornamelijk iBooks Author-sessies. Met de invoering van OSX Mavericks is het voor Macbookgebruikers ook mogelijk om iBooks te gebruiken als lesmateriaal. Meer dan genoeg reden dus om volgend jaar de trainingscycli uit te breiden met iBooks Author-workshops.

De jaarplanning van de trainingen is te vinden in de agenda, en onder deze link. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk te differentiëren in locatie en niveau; voor locaties gaan we in de aanloop naar de trainingen scholen benaderen. iTunes U-workshops duren normaliter van 13:00 tot 17:00, en iBooks Author-workshops van 10:00 tot 16:00. Mocht jullie school interesse hebben in het ontvangen van een workshop, neem dan contact op met Wouter Senden (w.senden@ischolengroep.org).