Column – GEEN ZIN!

Schermafbeelding 2013-12-23 om 20.14.57GEEN ZIN!

Buitelend komt klas 1at binnen. Ze zijn aan vakantie toe en zitten helemaal niet te wachten op het nakijken van opdracht 7 t/m 11. Toch maar wel, het boek moet immers “uit”. Via het digibord projecteer ik de goede antwoorden. Ik leg her en der wat uit en er wordt ijverig gecorrigeerd in de opgaven die op de laptop gemaakt zijn. Dat gaat lekker snel, handig toch zo’n MacBook.

En toen nog zo’n 40 minuten op de klok. De klas en ik hebben geen zin in het boek met de volgende opdrachten en bijhorende theorie. De leerlingen vertellen over het weekend en de sportwedstrijden die ze wonnen of verloren. We komen vanzelf op de grote toernooien die wereldwijd gespeeld worden. ‘Gister ging het jeugdjournaal ook over het WK-voetbal en het WK-hockey juf”. Het jeugdjournaal herhaalt haar avonduitzending in de ochtend. Ik zoek de uitzending op op m’n MacBook en we kijken klassikaal via het digibord.

Spontaan bedenk ik de invulling voor de rest van de les en via ‘google drive ‘deel ik de opdracht met de klas:

Werk samen met je buurman of buurvrouw. Weet je de regels hiervoor niet meer, kijk dan in de map Nederlands in de drive, file: “Samenwerken, hoe doe je dat.” 1. Je kiest een onderwerp uit het jeugdjournaal dat je net zag. Je kunt het eventueel nog eens kijken via je laptop: oortjes in.

2. Je zoekt informatie over je onderwerp. Hoe je dat doet vind je in je digitale boek op bladzijde 213.
3. Je maakt een presentatie over je onderwerp van ongeveer vijf minuten. Je gebruikt: Keynote, i-Movie, i-Photo.

4. Je presenteert je onderzoekje vrijdag.

Succes!

De leerlingen gaan enthousiast aan de slag en ik heb tijd voor wat administratie op m’n MacBook.

Monique van Brandwijk, docent Nederlands