Nieuwe datum iSG ThemaMiddag – Toegepaste Gaming

Op 19 maart 2014 vindt op het Stad & Esch te Meppel de eerste iSG-themamiddag van het nieuwe kalenderjaar plaats, met als onderwerp: gamen in het onderwijs. 

Onderzoek naar de mogelijkheden van games voor educatieve doeleinden is in volle gang. Enkele voordelen waar het spelelement aanspraak op maakt zijn: een natuurlijke manier van leren om te gaan met complexe vraagstukken, het leren inzien van de gevolgen van keuzes die gemaakt worden, en patronen herkennen. Hoe werkt dit precies?

Dr. John Harrisson over de werking van het brein
Dr. John Harrison is een gerenommeerd hersenwetenschapper werkzaam bij het Imperial College in Londen. John Harrisson neemt ons mee in een reis door het DNA van ons brein: het episodische geheugen, de visueel-ruimtelijke functie, de taalfunctie, de functie van gewoonte en gewenning, het werkgeheugen, de uitvoerende functie, concentratie-oplettendheid en snelheid van verwerking. De lezing van John Harrison is in het Engels. Het Engels van John is heel goed te volgen.

Juriaan van Rijswijk over het thema toegepaste gaming
Jurriaan van Rijswijk is een internationaal erkend expert op het gebied van toegepaste gaming. Hij kent geen situatie waar een game niet kan helpen. Maar een game is wel altijd een middel, geen doel. Hij voorziet dat het onderwijs onder invloed van games en gamers fundamenteel zal gaan veranderen. En zoals verhaaltjes vertellen, spelletjes spelen en verzamelen van alle tijden is, zal ook “gamification” niet iets van tijdelijke aard zijn.

Op basis van de inzichten van John Harrison en Juriaan van Rijswijk heeft Little Chicken, een toonaangevende Nederlandse softwarefabrikant, in opdracht van MyCognition een game ontwikkeld dat leidt tot verbetering van het leerproces van leerlingen: de leerlingen onthouden beter, hun geheugen werkt beter, ze concentreren zich makkelijker, kortom het rendement van leren wordt vergroot.

Tijdens deze middag worden ook de resultaten van de pilot bij Stad & Esch gepresenteerd en toegelicht. Ook is het mogelijk een korte sessie iTunes U te volgen.

 

Inschrijving kan via dit formulier.