Drempelvrees! Column. Door Monique van Brandwijk

Schermafbeelding 2013-12-23 om 20.14.57Enthousiasme was nou niet direct wat ik voelde toen één van onze schoolleiders mij vroeg, wat ik ervan zou vinden als we naast schoolboeken alle brugklassers met een laptop zouden uitrusten. Ik zag echter ook wel dat we niet konden achterblijven bij de razendsnelle technologische ontwikkelingen en ik zag ook wel dat het vrij treurig was hoe ik mijn leerlingen dwong tot het vol schrijven van schriftjes en het raadplegen van papieren woordenboeken.

„Thuis gaat dat veel sneller mevrouw, daar ga ik gewoon even achter de laptop van mijn moeder. Mag ik die opdracht dan geprint inleveren? Dat vindt u misschien ook wel handig, gezien mijn handschrift”. Wat kon ik hier nu nog tegenin brengen?

Neen, mijn aanvankelijke scepsis ging over het feit of ik wel controle zou kunnen houden, of ik het zelf wel kon bijbenen. Die kinderen weten immers ‚alles’ van computers en ik ‚niets’ en bovendien: willen wij als docenten niet precies weten wat onze leerlingen doen. Hoe ziet mijn les eruit als ze tijdens die les allemaal toegang hebben tot het world wide web?

Inmiddels werk ik al weer bijna drie jaar in mijn onderbouwklassen met laptops en ik zou niet anders meer willen. Een les over het bijvoeglijk naamwoord wordt zoveel zinvoller als je in een tekst, zelf getypt op je Macbook of geplukt van NU.nl: katern ‚Achterklap’, de bijvoeglijk naamwoorden kunt onderstrepen of kleuren. Je kunt ze zelfs makkelijk weghalen uit je tekst om dan direct te zien welke functie een bijvoeglijk naamwoord eigenlijk heeft. Zó komt dit naamwoord dus aan zijn naam.

Hoe heerlijk is het als de klas binnen een lesuur van alles kan opzoeken over Annie M.G.Schmidt. Aan het einde van de les volgt een korte presentatie en hé: ‚Ze schreef ook musicals voor volwassenen mevrouw’. Motiverend is het voor een leerling om zelf in korte tijd een tekst te schrijven, deze te delen met een klasgenoot die ook klaar is. Handig dat je niet hoeft te wachten op je buurman of buurvrouw om andermans tekst te kunnen beoordelen. Makkelijk ook om je tekst n.a.v. het commentaar te herschrijven. En ja, natuurlijk wordt er tijdens de les even mail gecheckt, of gefacebookt, maar is dat eigenlijk niet hetzelfde als het tijdens de les schrijven en doorgeven van briefjes, zoals wij dat deden?

De toegang tot het wereldwijde web, de kennis die de leerlingen hebben van computers en hun mogelijkheden, de drempel die ik overgestapt ben: het geeft mijn onderwijs een enorme boost. Mijn leerlingen en ik, we zouden het nu zonder Macbook maar saai vinden!

Monique van Brandwijk is docent Nederlands 

Reacties m.vanbrandwijk@clz.nl