Bootcamp iTunes U als docent, de investering waard?

Negentien docenten zitten als voorbeeldige leerlingen met hun hoofd diep begraven in laptops, ipads en stapels boeken een aantekeningen. Anderhalve dag lang hebben ze de tijd om ‘iets’ te maken wat ze hun kinderen in de klas op de iPad kunnen voorschotelen. Maar wat is dat nou, zo’n bootcamp? En maak je nou echt iets waarmee je in de praktijk wat kunt?

Jazeker, aldus Ria Huisman, docent op het Isendoorn College in Warnsveld. ‘We werkten al wel met een electronische leeromgeving, maar daarvan is het maar de vraag of het een geschikt medium blijft. Dan is zoiets als iTunes U een interessant alternatief. Helemaal omdat de les met iPads een veel actievere houding van de leerlingen vereist. Ze kunnen niet alleen maar achterover hangend de informatie consumeren die ik ze voorschotel. Ze moeten dingen doen. Met iTunes U kun je dat mooi vormgeven.’

Tijdens de bootcamp krijgen de docenten alle vrijheid om hun creativiteit de loop te laten. ‘Laat eens alles los wat je tot nu toe over de structuur van je lessen hebt bedacht’, zegt Suzanne Lustenhouwer van het Berlage Lyceum te Amsterdam, ‘hoe zou jij dan willen dat je je les kon geven? Techniek is geen belemmering meer, alles is mogelijk.’ En dat is nog even wennen, zo blijkt.

De sfeer is dynamisch. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen: gebruik maken van die kostbare tijd die je hebt gekregen om te kunnen doorgaan met het uitwerken van plannen. Geen afleiding, geen verstoring van je work-flow, en slechts een seintje verwijderd van een trainer die je direct kan helpen als je tegen een drempel aanloopt.

En soms ontstaan er zelfs ware primeurs op de werkvloer. Eloy Koenders van het Bonhoeffer College uit Castricum wilde voor zijn aardrijkskundeles een directe link van Googlemaps naar een plek op de aarde toevoegen. Of dat kon? Dat was niet bekend. Aan het eind van de bootcamp stond hij vol trots zijn cursus te presenteren, mét link.

Eén gedachte over “Bootcamp iTunes U als docent, de investering waard?”

Geef een reactie