Programma iScholenDag 2013

Wanneer: 3 oktober 2013

Waar: aula Christelijk Lyceum Zeist (www.clz.nl)

Aanvang: 12.30 uur

 

Inschrijven

12.30 uur: lunch

13.00 uur: opening door Kees van Domselaar, voorzitter stichting iScholenGroep.

13.15 uur: Keynote-speaker: Kurt Bedell,  van Apple Education. Over technologie en onderwijs.

14.00 uur: Start iSG platform op iTunes U. Presentatie iScholenGroep op  iTunes U met praktische voorbeelden en concrete lessen. Toelichting door docenten van iSG Scholen.

14.30 uur: pauze

14.45 uur: start sessies, workshops en forumdiscussie (indeling workshops vindt ter plekke plaats)

Sessies

 1. Inspiratie: iTunes U. Wat is het, en hoe kun je aan de slag? In deze sessie wordt uitgelegd wat iTunes U is, hoe je als docent een begin kunt maken met het schrijven van een course, en wat de mogelijkheden zijn binnen iTunes U. Deze sessie is bedoeld voor docenten die nog geen ervaring hebben met iTunes U course manager.
 2. Uitwisseling: iTunes U. Uitwisseling, feedback en vragen voor iTunes U auteurs. In deze sessie worden tips en tricks gegeven om bestaande iTunes U courses van ‘good’ naar ‘great’ te brengen. Hoe kun je bijvoorbeeld met behulp van de tools binnen iTunes U je course interactiever maken? Hoe zit het met copyrights? Wanneer kun je overgaan tot publiceren? Deze sessie is bedoeld voor docenten die al met iTunes U course manager bekend zijn.
 3. Inspiratie: iBooks Author. Wat is het, hoe kun je aan de slag? In deze sessie staat iBooks Author (iBA) centraal. Wat is iBA? Waar kun je het voor gebruiken? Hoe ontwikkel je inhoud voor iBA? Fons van de Berg, Apple Distinguished Educator, kan je er alles over vertellen.

Workshops

 1. Beheren? Wat betekent dat in een 1op1-omgeving. Paul van Dijk en Arjen Bruin vertellen in deze workshop wat het betekent om ICT te beheren in een 1op1-omgeving. Wat zijn de voordelen? Welke problemen loop je tegen aan? Samen met Bram Elderman, Senior System Engineer van Apple, kunnen ze antwoord geven op alle ICT gerelateerde vragen.
 2. Het digitale schoolplein. Google Docs als elektronische leeromgeving. Door Henk-Jan Voorthuysen en René ter Wee, bouwers van Google-K12-Digitale Schoolpleinen voor diverse iSG-scholen. In deze workshop wordt uitgelegd hoe Google Drive gebruikt kan worden als digitaal alternatief voor papieren schooldocumenten; communicatie, inleveren van huiswerk, et cetera.
 3. Gamedesign en educatie. Door Jan Willem Huisman, Creatief  directeur, IJsfontein.
 4. School-App als centraal medium voor informatie en organisatie op school. Door Atef Abdou, app-beheerder. Met de verdere digitalisering van het onderwijs komt de papieren communicatie steeds verder onder druk te staan. Zo krijg je bij binnenkomst op de iScholenDag geen programmaboekje meer, maar een App. In deze workshop wordt uitgelegd wat de mogelijkheden zijn van een app als medium binnen een school. 
 5. Mediawijsheid: reflectie op en creatie van beeldverhalen. Door Lucas Westerbeek.
  Tijdens de workshop zal De frisse blik een korte, interactieve les geven vanaf haar elektronische leeromgeving in ‘begrijpend kijken’ en zal elke deelnemer een korte filmopdracht doen op de iPad gericht op het vergroten van mediawijsheid. www.defrisseblik.nl.
 6. Zoek de weg in de wereld van de talloze onderwijs-apps. Door Chantal Brandenburg, creatief onderwijskundige. http://eduapp.nl. Tijdens deze workshop krijg je een aantal apps te zien die geplaatst zijn in het lesproces. Welke apps gebruik je voor je klassenmanagement, je instructie, het oefenen van stof, de creatieve verwerking of het toetsen? Als je inspiratie hebt gekregen ga je zelf aan de slag met één of een aantal apps of zoek je naar meer apps op eduapp.nl. Neem je device mee!

Forumdiscussie (aula)

1op1-onderwijs: waar begin je aan? Met Peter de Visser, bestuurder Stad & Esch Meppel, Gwen van de Stouwe, rector Drachtster Lyceum Drachten, Leendert-Jan Velthuyzen, rector Berlagelyceum Amsterdam, Wim Deerenberg, schoolleider Alfrinkcollege Zoetermeer, Nico Moen, schoolleider IJburgcollege Amsterdam en Erwin Lutteke, rector Isendoorncollege Zutphen. Gespreksleider: Kees van Domselaar.

16.15 uur: hapje en drankje

Eén gedachte over “Programma iScholenDag 2013”

Reacties zijn gesloten.