Flipping the classroom, iPads en BYOD

Op initiatief en voor rekening van de deelnemende scholen ging op 20 april jl. een delegatie van de MacScholenGroep op bezoek bij een aantal middelbare scholen in de omgeving van San Francisco. Daarnaast werd een bezoek gebracht aan de afdeling onderwijs op het hoofdkwartier van Apple te Cupertino. Bart Hoekstra en Klaas Luten brengen verslag uit van wat zij beschouwen als de huidige ontwikkelingen in het Amerikaanse onderwijs, die sterk bepaald worden door de inzet van ict. Het gaat daarbij om drie belangrijke trends.

 

1. Flipping the classroom

Principes van ‘Flipping the Classroom’ worden steeds meer en vaker toegepast. Steeds meer docenten maken video’s van hun ‘uitleg’ en zetten deze vervolgens online. Op zich is daar niets nieuws aan, maar ‘flipping thé classroom’ zou niet zo heten als het niet een ‘beetje’ anders zou werken. Wat ze vervolgens doen, is de lessenstructuur omkeren. De uitleg wordt dan je huiswerk en maak je thuis; het huiswerk maak je vervolgens juist op school. Op zich is dat ook een heel erg logische indeling voor de lessen. Op de momenten dat je je docent het meest nodig hebt, tijdens het toepassen van verworven kennis (het maken van je huiswerk), is deze er normaal gesproken niet. In de ‘geflipte klas’ is de docent er dan juist wel. Een docent houdt dus effectief veel meer tijd over voor interactie met individuele leerlingen en jij als leerling hebt meer tijd om vragen te stellen.

2. iPad, iPad en nog meer iPads

De iPad is inmiddels nog maar nog maar een paar jaar op de markt maar heeft nu al een enorme impact op het onderwijs. Dat valt direct op. Tekstboeken zie je bijna niet meer. Alles wat leerlingen in de les gebruiken staat online of is als App of iBook beschikbaar op de iPad van de leerling. Boeken worden vooral als naslagwerk gebruikt. Volgens de meeste leerlingen die we spraken leest de iPad net zo gemakkelijker als een gewoon boek. Maar bovendien: minder gewicht, verrijkt met video, meer up-to-date en ‘leuker’.

3. Bring Your Own Device

Voor de meeste scholen die bezocht werden gold: BYOD. Bring Your Own Device houdt in dat leerlingen hun eigen devices (iPods, smartphones, netbooks, etc.) meenemen naar school om op te werken. Door middel van de ‘cloud’ kunnen ze altijd bij het materiaal dat ze nodig hebben. Leerlingen gaven aan dat fijn te vinden omdat ze daardoor zelf kunnen bepalen welk device ze wanneer gebruiken. Op het moment dat ze bijvoorbeeld het lokaal uitgaan voor een assignment, sjouwen ze niet hun laptop mee maar hun smartphone. Als ze lange artikelen gaan lezen, doen ze dat niet op hun laptop maar ergens in een rustig hoekje op hun iPad. Wanneer ze onderzoek doen, lange stukken tekst moeten typen of bijvoorbeeld video’s bewerken, pakken ze hun laptops er weer bij.

Een kenmerk van technologische trends is dat die bijna altijd vanuit de Verenigde Staten, na enige tijd, overwaaien naar Europa. Dus. We zijn benieuwd. 🙂

 

Bart Hoekstra en Klaas Luten (Stad & Esch)