End of Life. Icoon onderwijstechnologie verdwijnt

Maandag 6 februari jl. kregen de scholen van hun leverancier het bericht, dat de witte MacBook niet meer wordt geleverd. EOL. End of Life. Het is het einde van een product, dat als een icoon beschouwd kan worden van de opmars van de informatietechnologie in het onderwijs.

In de zomer van 2011 werd al duidelijk, dat de witte MacBook niet meer beschikbaar was voor de particuliere markt, alleen nog geleverd kon worden aan educatieve instellingen. De overweging was wellicht, dat het bedrijf op deze wijze de bestaande voorraad kon slijten op de onderwijsmarkt die relatief beperkt is. Particuliere gebruikers in dit segment werden min of meer gedwongen richting de MacBook Pro of de MacBook Air te gaan.

Niet alle scholen zijn blij met het verdwijnen van de witte MacBook, die in de loop der jaren zo’n succes was in het onderwijs.

Henk Schlingmann, hoofd ict, scholengemeenschap Piter Jelles, Leeuwarden:

Ik hoop dat er wel een vervanger komt. Want die is er nog niet. De MacBook Pro valt ver buiten het budget van de meeste scholen, de MacBook Air heeft een veel te beperkte accuduur en de iPad mist functionaliteit, vooral voor de hogere leerjaren. Het zou me daarom niet verbazen als Apple binnenkort met iets geheel nieuws op de markt komt, speciaal voor het onderwijs.